Criza din Grecia. O paralelă.

Acum 2500 de ani: Germania - Grecia

Criza din Grecia.

De la mic la mare, de la simpli internauți la ditamai ăxperți și analiști, mai mult sau mai puțin interesați de evoluția crizei din Grecia își tot dau cu părerea sau doar servesc drept cutie de rezonanță a unor minciuni oficiale.

Cică, grecii sînt leneși și iresponsabili, ceea ce a dus la actuala criză. Povești.

Dacă urmărim atent și citim printre rînduri ceea ce ni se toarnă în cap la această temă, ne dăm seama că, de fapt, nu se urmărește salvarea economiei Greciei, nu se vizează creșterea bugetului și nici măcar reducerea cheltuielilor publice după cum se afirmă. Unica miză pe care o vor „binefăcătorii” împrumuturilor este garanția din partea statului elen a continuității împrumuturilor!

Din toți banii care i-au fost împrumutați Greciei, doar o mică parte (experții economici zic că doar vreo 15%) au ajuns nemijlocit în buget. Cea mai mare parte de bani a ajuns în conturile băncilor franceze și germane din Grecia, care „au fost salvate” de criză.

Se zice că sistemul bancar este o componentă importantă a democrației economiei de piață, dar de ce unele srl-uri a căror unic scop este profitul – băncile, ar avea prioritate față de alte srl-uri cu același scop (producători și prestatori de servicii) care au același scop de profit, și ele își au aportul la crearea locurilor de muncă și plăților de impozite? De unde această preocupare obsesivă și forțată pentru cei a căror activitate este pură speculație și nu participă practic deloc la economia reală?

O paralelă.

Vreo opt ani în urmă, lucram la o firmă cu finanțatori vajnici americani.

Cum se practică pe la noi, înainte de Anul Nou,  conducerea a pus la cale o petrecere corporativă. Ne-au anunțat că angajații ce vor să participe vor contribui cu 200 lei fiecare, iar restul cheltuielilor și le asumă firma.

La petrecere, angajații simpli s-au mulțumit cu celea ce aveau puse pe masă, dar șefii, șefuleții și oaspeții lor îi dădeau de zor cu whisky, coniacuri, cocktailuri și alte băuturi scumpe, țigări și cafeluțe.

A treia zi, luni, șeful ne-au anunțat că trebuie să mai contribuim cu cîte 150 de lei fiecare, pentru că s-a cheltuit prea mult la petrecere și a fost depășit bugetul.

***

Apoi iată cam așa, și în Grecia: unii: bancherii, experți, investitori, finanțatori și slugile lor politice îi dau cu chefurile, iar boborul este pus să plătească „cheful comun”, pentru deciziile proaste ale guvernanților și recomandările „partenerilor externi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.