Suprapopulare în Moldova?!

Tot mai des întîlnesc în rîndul moldovenilor preocupări exotice… Cineva este preocupat de politica națională a Boliviei, cineva plînge de mila delfinilor omorîți în Japonia, alții despre suprapopularea Pămîntului. Da, evident că unele din aceste subiecte sînt de importanță majoră în anumite circumstanțe, dar -iertată să-mi fie frustrarea- ce legătură are suprapopularea cu Moldova??? Am văzut cel puțin de două ori enunțată această falsă problemă autohtonă, în ambele cazuri motivările fiind niște aberații oribile…

La momentul actual ne confruntăm cu cîteva probleme majore:
– exodul moldovenilor,
– numărul mic de copii într-o familie,
– creșterea vîrstei părinților pînă la nașterea primului copil,
– cultul libertinismului și a supremației carierei în detrimentul familiei,
– neglijența statului.

Toate acestea au pe termen mediu și lung un efect dramatic asupra țării noastre. Problema este catastrofală în special în localitățile rurale, majoritatea din noi văd că acolo unde 10 ani în urmă erau două clase a cîte 25 de elevi, acum abia de sunt 10 elevi într-o singură clasă… Vîrsta medie a profesorilor tot crește, pentru că nu vin tineri să-i înlocuiască, mai este și „recomandarea” FMI/BERD de a concedia profesorii cu vîrstă de pensionare pentru „optimizarea cheltuielilor bugetare”.

Mulți se plîng că nu ar putea asigura copiilor un trai decent. Dar oare de copii ei se tem sau de poftele personale? Mai degrabă se tem că nu își vor mai putea permite beții, vacanțe la mare televizoare cît pereții și alte chestii care nu au nici o legătură cu creșterea și educația copiilor…

Dezastrul va deveni și mai evident în 2-3 ani, cînd se va simți și în capitală. Universitățile noastre foarte repede își vor înjumătăți numărul de studenți, nu va mai fi un exotism cînd etaje sau chiar blocuri întregi vor fi date în arendă din lipsa studenților…

Urmările nu vor întîrzia să se manifeste, dar cele mai grele vor veni cam peste 20 de ani…
Procentual, mai puțini copii înseamnă mai mulți bătrîni, peste ceva timp se va transforma în mai puțini oameni apți de muncă.
Dacă acum doi muncitori întrețin prin impozitul social doi bătrîni și doi copii, peste 20 de ani vor întreține patru bătrîni și un singur copil(doar un exemplu), pentru că vîrsta unei generații crește, iar numărul copiilor scade.

Concurența mică pe piața locurilor de muncă va duce la creșterea salariilor, ceea ce va fi un imbold pentru creșterea numărului de imigranți – care, pe termen lung, va ridica procentul minorităților naționale/religioase, ceea ce înseamnă o politică națională limitată, o îndepărtare de unitatea și consensul național – ceea ce și acum ne aduce probleme serioase…

Dacă să privim din punct de vedere pur economic, o populație în scădere înseamnă:
– producție/consum în scădere, deci PIB tot mai mic;
– cheltuieli sociale tot mai mari (pensii, medicină), venituri bugetare tot mai mici;
– impozit social tot mai mare pentru angajați.

Un singur copil nu înseamnă mai mult ajutor din partea familiei, ci mai mulți bătrîni în întreținere…

6 Comments

  1. E adevarat cam tot ce se spune in post. chiar ieri vizionam stirea despre cei doi copii ce frecventeaza o scoala.. cu un singur pofesor care e si directorea acelei institutii (21ani).. vai de capul nostru.. cand intr-o scoala intreaga sunt doar doi copii la studii. vai de capul nostru. uitati voi de boom-ul natalitatii mondiale. a trecut acea perioada
    Recomand sa priviti Iarna Demografica / Demographic Winter ce-l gasiti pe TMD.

  2. unde vrei tu sa faca moldovenii copii, daca e atita saracie in tara?!sau tu vrei sa incerci sa convingi generatia n ca e necesar sa produca o generatie n+1 care le va face de pensie?! unde s-a mai vazut in Moldova asa ceva?? tu crezi ca cetatenii Moldovei au idee de mecanizmele de formare a pensiei??

    cum sa nu prevaleze cariera (despre libertinizm tac, n-am cu cine grai) daca trebuie sa iti cistigi cumva bucata de paine?!cum sa intretii o familie, daca nu ai resurse suficiente? (crede-ma, eu stiu ce inseamna casha de griu facuta pe apa, si blinele numai din faina cu apa si cu sare, crescuta cu o aschie de drojdie. Si tu tre sa stii). Sau sa faci asa, de-a oaia, ca sa-l trimiti la internat si sa devina criminal sau neechilibrat psihic, traumatizat? Sau sa-l faci, sa-l pastrezi si sa urli la el cind iti cere, ca nu-i poti lua o jucarie, sau nu-l poti duce la mare, sau altceva…

    cum sa nu se mareasca virsta pina a avea primul copil??? tu ai 25 de ani, „davai”, fa unul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.