Insula Șerpilor, Palanca, Dnestrovsk

Dacă anul trecut credeam că am cîștigat o victorie, acum înțelegem că am cîștigat o pierdere…

Nu reușise curtea de la Haga să ia decizia asupra statutului geopolitic a insulei  Șerpilor, că autoritățile „române” deja o și vînduse…

Conform estimărilor, resursele de gaze din bazinul acestei insule ar fi ajuns pentru 18(alții zic chiar 40) ani  pentru întreaga Românie. Adică timp de minim 18 ani ar fi independentă față de presiunile gazate ale Rusiei!

Dar tot pe mîna rușilor ajunge, prin LukOil. Da, poate că se vor achita impozite(deși nu e exclus să găsească cale „legală” de a le evita), dar partea leului din toată această afacere nu va merge în visteria statului, ci în conturile elvețiene a săracilor oameni bogați…

În dreapta Prutului – poveste similară. Satul Palanca cu tot cu teritoriile adiacente se oferă cacadou Ucrainei, în schimbul unei porțiuni de teren care… de jure tot Moldovei aparține, dar a fost ocupată abuziv de ucraineni timp de mai mulți ani. Politicienii cu fotolii se fac că plouă, iar cei fără fotolii își fac campanie electorală, în timp ce pămîntul apărat de străbunii noștri prin sînge – se dă…

Anul trecut autoritățile „moldovenești” au vîndut 17 hectare de pe malul Nistrului pentru suma de… 30 mii dolari! Ucraina a construit hidrocentrală la Dnestrovsk, noi am rămas cu privitul…

Întrebare de logică: autoritățile României reprezintă interesele românilor? Autoritățile Moldovei reprezintă interesele românilor-moldoveni?

Unde ești tu, Țepeș, doamne…

1 Comment

  1. Oleg, mai nimic nu am inteles! Fii si tu mai explicit! Ce are aface Lukoil in toata povestea asta, ce se cedeaza la Planaca, de unde asa informatii ca anume sub teritoriul Insulei Serpilor se afla resursele energetice de care vb tu!? ..desi asta de la urma, e chiar amuzanta 😀 Resursa geologica de gaze naturale din selful marii negre (din regiunea disputata de Ro si Uk) ar ajunge Ro pentru consum intern timp de 20 ani, asa se vhiculeaza.. Dar!!!! Acest gaz ne-ar fi facut indepemdenti din pct de vedere energetic, daca el era deja extras si depozitat. Altfel spus, resursa geologica nu reprezinta ceea ce noi putem scoate! De cele mai multe ori, factorul de recuperabilitate la un zaca,ant de hidrocarburi nu depaseste 25%. Acest factor poate fi atind intr-o perioada de expliatare de la 25-50 de ani, in functie de conditiile geologice ale zacamantului. Prn metode de exploatare secundara, tertiara (care, decele mai multe ori implica costuri care le fac nerentabile) am putea ajunge la un factor de recuperare de max. 40-55% !!! Acest lucru intr-o perioada de pana la 100 de ani de exploatare.

    ..acuma, capacitatea de productie a energiei electricce a Romaniei ar putea acoperi 100% consumul intern al Ro+RM si inca 100% ar putea exporta. Dar Ro, astazi este o tara importatoare de energie electrica… aeasta e o alta tema de discutie… cineva a cedat pe la inceputula cestui secol piata de desfacere a balcanilor care era in exclusivitate a Ro si a barat Cernavoda la o capacitate de productie de nu max 25%. Dar asta e o alta poveste.

    Ceea ce nu-mi place mie, ca vehiculezi ideea cu cedari teritoriale la Palanca si faci jocul PPCD-stilor-pupincuristilor! La Palanca s-a cedat teritoriul cam tot atunci cand Ro a cedat piata energetica din balcani, nu s-a cedat insa si sublsolul soselei, teritoriul Rm fiind inalienabil! adica in caz de inconvenieinte se poate de zis ucrainenilor, luativa asflatul si carativa naibii!!! Dar asupra teritoriului nostru de la Giurgiulesti, RM este suveran!!!
    Dar din cate imi amintesc, parca se spunea ca nu mai sunt granicerii ucraineni pe acel traseu, iar oamenii pot circula liber. Asa ca problema este epuizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.